Este nevoie de o injecţie masivă de capital din fondurile europene pentru antreprenorii din mediul rural, pentru ca aceştia să îşi poată dezvolta afacerile, dar, deşi sunt alocate sume substanţiale din aceste fonduri, pe plan naţional alocările pentru fiecare apel de proiecte sunt prea mici, afirmă Petru Luhan, general manager al Emas Business Consulting.
"Alocările sunt prea timide, prea mici. Ce facem cu 150 milioane euro la digitalizare, cu granturi de 20.000, 30.000, 50.000, 100.000 euro pentru o întreprindere medie care poate să aibă şi 200 de angajaţi. Este o picătură pe o piatră fierbinte. Dacă mă uit la lucrările pe energie pentru înfiinţare de capacităţi de producţie de energie regenerabilă, haideţi să facem alocări masive dacă tot avem cheltuieli cu evaluări, cu monitorizarea şi raportarea indicatorilor de performanţă.
Dacă vrem să ajutăm evoluţia economiei româneşti, fie că vorbim de sectorul agricol, fie că vorbim de sectorul energetic sau de IMM-uri, atunci când lansăm un ghid trebuie să alocăm masiv, substanţial fonduri pentru ca mulţi antreprenori să poată beneficia de bani europeni. Fac referire la POC 4.1.1, la POR 2.2 - anul trecut, când doar de la 94 de puncte în sus au primit solicitările finanţare şi au fost evaluate mii de proiecte şi cu toţii ştim că procesul de evaluare este externalizat şi implică un cost. De aceea, cred că trebuie ca autorităţile centrale să preia solicitarea mediului de afaceri şi când se face o alocare de la nivel guvernamental aceasta să fie mai masivă pentru sprijinirea economiei, iar indicatorii de performanţă raportaţi la Bruxelles vor arăta mai bine", a spus Petru Luhan.
El a trecut în revistă principalele măsuri şi submăsuri destinate finanţării afacerilor din mediul rural - 4.1, investiţii în exploataţiile agricole, şi 6.4, investiţii în crearea şi dezvoltarea de activităţi neagricole -, modalităţile în care pot fi accesate fondurile europene alocate şi a făcut un apel la fermieri să apeleze la consultanţi specializaţi şi la experţi atunci când doresc să facă un proiect, menţionând că, odată aprobat proiectul de autoritatea de management, instituţiile financiar-bancare găsesc întotdeauna soluţii pentru creditarea cofinanţării antreprenorilor din mediul rural, cu solicitarea unor garanţii pentru cei care sunt mai puţini bancabili, ştiut fiind faptul că peste 40% din fermieri se confruntă cu această problemă privind bancabilitatea şi capitalizarea propriilor afaceri.